Colombia


Colombia  
2010


Landinformatie
Land : Colombia.
Inwoners : 45 miljoen.
Hoofdstad: Bogotá.
Inwoners : 8 miljoen.
Oppervlakte: 28 maal Nederland.
Landschap: stranden, moerasgebied, pampa, rivieren, amazonegebied.
Taal : Spaans en vele indiaanse talen.
Tijdverschil:-5 uur tov GMT.
Munt : Colombiaanse peso.
1 dollar = 1011 pesos.
1 euro = 2484 pesos.
Trefwoorden
Koffievelden
Caribische stranden
Andesgebergte
Koloniale steden
Cartagena
Jungle
Nationaal park Tayrona
Colombiaanse salsa
Guambiano-indianen
La Candelaria
Plaza Bolívar
Silvia
Palma de Cera (wax palm)
Regenwoud
Salento

Reisschema
Vliegveld Bogotá
Villavieja
Tatacoa woestijn
San Agustin
Popayan
Silvia
Cali
Salento
Pereira
Valle de Cocora
Medellin
Cartagena
Tayrona
Santa Marta
Bogotá
Wereldomroep
De wereldomroep op de korte golf voor ontvangst in Zuid en Midden Amerika. gedurende de zomertijd in Nederland:
00.00 - 00.30uur:15540kHz 01.00 - 01.30uur:17605kHz 02.00 - 02.30uur: 5970kHz 03.00 - 03.30uur: 6190kHz 05.00 - 05.30uur: 6190kHz 06.00 - 06.30uur: 6165kHz 07.00 - 07.30uur: 6165kHz 11.30 - 12.00uur: 6020kHz 23.00 - 23.30uur: 7605kHz
Meer weten? Klik op:
www.wereldomroep.nl/gids


Colombia
Na bijna alle landen van Zuid Amerika te hebben gezien (op Brazilië na) is nu Columbia aan de beurt. De drie (Andes)gebergten in het land zorgen ervoor dat er forse temperatuur verschillen zijn. Zo lig je aan het strand te bakken en zo kun je op hoogte - vooral 's nachts rillen. Je kunt je erop kleden en heb je vervolgens alle tijd om het land te bewonderen. In vergelijking met de andere landen in Zuid Amerika lijkt Colombia minder aansprekend. Maar dat is het niet. Ook nu fraaie huizen en verder een landschap dat misschien minder spectaculair is, maar na wat busgereis is de conclusie: "toch beslist niet onaardig". Op Cartagena na tref je zo nu en dan koloniale huizen aan, zijn de begroeiingen in het land lieflijk en niet wild. Kortom geen spectaculaire natuurlijke bijzonderheden. Wel zijn er ongelooflijk veel verkeersdrempels in het land die het rijden beinvloeden op het reiscomfort. Ze wennen niet en helpen niet.


Klimaat
Colombia heeft een tropisch regenklimaat met een kort regenseizoen (december tot februari) en een grote regentijd (juli tot september). Er vtitle veel regen en een voordeel is dat het korte buien kunnen zijn. De temperatuur is bepaald door de hoogteligging. In het oosten van het land is er een savanneklimaat.


Ook Colombia ligt in Zuid Amerika.
Colombia is een republiek aan de noord west kant van Zuid Amerika. Het land grenst in het oosten aan Venezuela en Brazilië en in het westen aan de Stille Zuid Zee en de Caribische Zee. In het uiterste westen is er een verbinding met Panama. En het zuiden grenst aan Ecuador. In het noorden ligt de Caribische Zee.


De reis door Colombia.


Tip:
Geef een muisklik op een foto en hij wordt vergroot.
Om weer terug te gaan naar de andere foto's klik, links boven in de werkbalk, op het dan wel pijltje.


Vooraf aan de reis.
Colombia heeft een naam dat alles en iedereen beroofd wordt zo gauw je maar een voet in het land zet. Als je daarbij dan ook nog eens op de site van Buitenlandse Zaken kijkt dan blijft er helemaal niets positief over. Waakzaamheid is geboden, zoals dat omschreven wordt. Het vtitle niet te ontkennen, maar er is criminaliteit. Nu ook weer niet zodanig dat je het land niet moet bezoeken. Dus je kunt er heen en ik heb het gedaan. Het viel mee of ik heb geluk gehad. Echt spectaculair is het er niet, maar er zijn voldoende plaatsen die fraai zijn en de moeite van een bezoek waard zijn. Ik heb vergeleken met andere landen en daarvan staat Colombia halverwege. De moeite waard dus. Daarnaast heb ik nu bijna alle landen in Zuid Amerika gezien en kan ik richting Latijns Amerika gaan. Maar daar later meer over. Terugkomend op Colombia: ga er heen en bewonder het land. Heb je tot nu toe geen ander land gezien dan zul je m.i. verrast worden. Ga naar Cartagena, de Tatacoa woestijn. Ontdek Popayan en Silvia. Verder is er nog Salento een stadje om verliefd op te worden (!). En wat denk je van de Cocora vallei? Voor de echte stedenbezoekers moet je naar Cali en Medellin gaan. Hoezo aangegaapt worden in die steden? Eens een Gringo titleijd een Gringo. Hoewel men dat woord niet titleijd gebruikt. Uitzonderlijk.


Bogotá
Na een paar uurtjes vliegen van Amsterdam (Schiphol) naar Bogotá met de Colombiaanse maatschappij Avianca (was het vliegtuig nu gereviseerd of had ik per ongeluk een stoel met een plat zitvlak?) kom je aan in Bogotá. Een aangename temperatuur zo op de late avond. Heerlijk. Op naar de pinautomaat op de eerste etage van het luchthavengebouw en eens zien of en hoe die werkt. Min of meer gelijk aan die van Venezuela. Dat wil zeggen eerst je pinkaart invoeren en meteen eruit halen. Volg dan de aanwijzingen in het spaans desgewenst engels en je wordt gebombardeerd tot millionair. Alleen, helaas de duizenden kennen een beperkte waarde. De hoofdstad van Colombia is een grote stad met vele inwoners. Er zijn vele architecturen. Koloniale en moderne gebouwen wisselen elkaar af. Vooruitstrevend is de aanleg van een sneltram: de Transmilenio. Een prachtige oplossing die je rap naar de gewenste plek brengt. Of dit nu naar het noorden is met de rijke "noorderlingen" of naar de arme sloppenwijken in het zuiden. Ga naar de Cerro Monserrate en geniet van het uizicht. In de wijk "La Candelaria" is het aangenaam wandelen. In het centrum zijn vele musea en restaurants. Je kunt er veilig wandelen mede door de bewaking op nagenoeg elke hoek van de straat.


Villavieja
Een paar honderd kilometer ten zuiden van Bogotá ligt Villavieja. Het ligt aan een grote rivier. Bij dit dorp ligt de Tatacoa woestijn. In de woestijn tref je vele grote cactussen die op mooie zandvormingen groeien. In dit gebied tref je herinneringen aan over Simon Bolívar, de grote vrijheidsstrijder in Zuid Amerika.
Tatacoa woestijn
De Tatacoa woestijn is een oneindige vlakte met torenhoge cactussen en adembenemende zandvlakten. Hoewel het een woestijn is, kan er vrij eenvoudig naar water geboord worden.San Augustin
Min of meer ter hoogte van het zuidelijkste punt van Colombia ligt San Augustín. Hier bevindt zich een van de belangrijkste archeologische vindplaats van Zuid Amerika. Vele stenen beeldhouwerijen. Veel is er niet te vertellen: er heeft zich geen overlevering plaats gevonden. Toch weet de gids een fraai verhaal te vertellen. Er zijn prachtige graven van priesters, stamhoofden en andere belangrijke personen. Ga naar de: "El titleo de los Idolos". Levensgrote beelden zijn er te zien. Verder kun je in deze streek per paard andere plekken bezoeken of gaan zwemmen in de rivier Rio Magdalena.


En verder zijn er de volgende impressies:


Popayán
Richting grote Oceaan in het westen gaat het naar Popayán, een van de koloniale witgekleurde gebouwen die het centrum van de stad rijk is. Het dorp is overwegend religieus en een politiek centrum.

Silvia
Richting het noorden (Cali) is het aanbevelenswaardig om naar Silvia te aan. Ongelooflijk leuk en de moeite van het bezoeken waard. Het is het centrum van de Guambiano indianen. Een traditioneel volk. Zie hoe de vrouwen gekleed gaan. Maar zo ook de mannen. Op de foto willen ze bijna niet, maar met een praatje breekt het ijs. De indianen hebben hun eigen taal maar Spaans spreken zij ook. Ze komen per Civa (typische Colombiaanse open bus) naar de markt.


Cali
Cali is een van de grote steden van Colombia, waar 3,5 miljoen mensen wonen. Het is er over het algemeen warm en benauwd. Er is een dierentuin, het oudste huis van Colombia en de kerk "de la Merced".
Salento
Noordelijk van Silvia ligt Salento. In de koffiestreek ligt dit alleraardigst dorpje. Een prachtig plein in de fraaiste kleuren. Een paar restaurants die hun forellen aanprijzen. De avond is fris en kan leiden dat je de volgende dag een kou hebt opgelopen. Gelukkig was het een avond van verrassingen, die de koude bijna deed vergeten.

Cocora vallei
Ook een koffiestreek in de Cocora Vallei en dat is een van de mooiste in Colombia. In deze regio kom je de Palma de Cera (waxpalm) tegen die ruim 50 meter kan worden. Verder zijn er boerderijen (fincas) die koffie produceren. De bonen worden geplukt door dagloners die al om 5 uur A.M. aan het plukken zijn. In het begin van de middag stoppen ze er mee. Zo wordt de zon zoveel mogelijk vermeden.

Medellín
De tweede stad van Colombia. Er heerst een aangenaam klimaat en het lijkt wel het hele jaar door lente te zijn. Het is een kolossale stad met veel wijken. Ook hier een metro en een metro-cable. Verder is het een aangename stad (op zondag) en is het de moeite waard om met de metro de stad te verkennen. Bewonder de Botanische Tuin. Of bewonder de beelden, op het plein (en in het museo d'antioquia), van Botero. Wellicht krijgt ook u een lofzang van twee Colombiaanse stellen met de hoop uitsprekend dat ik maar een mooie tijd mag hebben in Colombia. Chicos, tengo - hasta ahora - un tiempo muy agradable en Colombia. ˇGracias!


Cartagena
Onomstotelijk een zeer mooie stad in Zuid-Amerika. In deze stad zijn ook mooie kerken. Vraag om een gidsentoer zodat je tot zelfs op het dak kan komen en je een indrukwekkend uitzicht over de stad hebt. De stad is ommuurd en was destijds het vertekpunt van de Spanjaarden, die goud roofden, naar Spanje. Je kunt naast en op de vestingmuren wandelen en dan loop je om het oude centrum van de stad heen. Het is een genot 's avonds door de stad te lopen (oja, dat gaat erg goed) of op een terrasje te zitten. Ik raad het u aan. Behalve de stad kun je ook naar de Islas del Rosario gaan of naar de moddervulkaan van Totumo.National Park Tayrona
Een ongerept natuurparadijs met uitermate fraaie stranden aan de Caribische kust. In het park zijn er (wandel)routes naar het achterland of naar de stranden. Er zijn zowaar twee restaurants op het strand. Ik hoef niet uit te leggen dat het hier goed toeven is, als je dan wel optijd aankomt en niet in het regenwoud doolt.
Santa Marta
Het is de oudste stad van Colombia en het is er het gehele jaar door tropisch warm. Er zijn veel restaurants op de boulevards. De stad is letterlijk en figuurlijk het einde geweest van Simon Bolívar. Zijn ideaal (een groot Colombia) kon niet verwezenlijkt worden. De stad is door de Spanjaarden gesticht en hier woonden ook de Tayrona indianen. Simon Bolíva stierf hier. Er is een gedenkgebouw met historische feiten. Voor een paar pesos brengt een taxichauffeur je er naar toe. In het centrum van het dorpje is het gezellig druk. Je kunt er wandelen, kopen en eten en slenteren door de straatjes. Het lijkt hier ongedwongen te gaan.

Nabeschouwing
Colombia. Ik vind het een divers land. Het heeft (vanzelfsprekend) overeenkomsten met andere Zuid Amerikaanse landen. De stad Cartagena, is een uitermate fraaie stad. Heeft overeenkomsten - zoals gezegd - met andere landen in Zuid Amerika. Er is een groeiende economie, er zijn auto's en "tig" brommertjes voor wie een auto waarschijnlijk (nog) niet haalbaar is, maar er zijn ook nog bedelende jongetjes zoals ik ze eerder gezien had ruim 10 jaar geleden in Chile en Argentinië. Er zijn geen spectaculaire bergketens maar weer wel velden met cactussen in een fraai landschap. Er zijn plusminus 57 natuurparken in het land en is men bewust de natuur aan het beschermen. Verder wordt het land beinvloed door de strijd van de Farc, al merkt je daarvan niets in de straten. Tevens zijn er in buurten waar camera's en geld snel van eigenaar kunnen wisselen. Het belemmert het toerisme en dat verdient het land nu niet bepatitle. Overigens heb ik op verschillende hoeken van straten steeds een tweetal militairen gezien ter bestrijding van criminaliteit. Een goede zaak
Het neemt niet weg dat je er heen kunt gaan. Neem de nodige veiligheid in acht en laat zoveel mogelijk kostbaarheden thuis. Het land bekijken heeft dan een prettig vervolg. Vergeet niet kennis te maken met de schitterende stranden. Oké, je kunt er wat moeilijk komen maar als je er dan bent...fantastisch.


Leestips
Cien anos de soledad (100 jaar eenzaamheid)
en Liefde in de tijden van Cholera
Beide van: Gabriel Gárcia Marquéz.
Andrés Escobar: vermoord voetballer, nadat hij de bal in zijn eigen goal had geschoten!Reageren?
Voor diegenen die meer willen weten of een reactie hebben op "Zuid Amerika" kunnen dit doen door middel van onderstaand e-adres. In verband met spam is het e-adres zonder de tekens "apestaartje" en "punt" weergegeven. Vervang de twee woorden door de twee, bekende, woorden. Het adres is: reizen-zuid-amerika[apestaartje]hotmail[punt]com


Auteursrecht
Respecteer het auteursrecht op de foto's. Vraag toestemming per e-mail als je een foto wilt gebruiken. De foto wordt dan gemaild, indien gewenst, in een betere kwaliteit dan de versie die op deze website staat.

Begin van deze pagina

De reis door ColombiaNaar beginpagina Zuid Amerika