Caribische ZeeCaribische Zee 2012Landinformatie

Land : Caribische eilanden
OfficiŽle naam: Martinique
Hoofdstad: Fort-de-France
Inwoners : 400.000
Oppervlakte: 1.102 km2
Landschap: stranden, laagvlaktes, bergachtig, vulkanisch.
Taal : frans en creools
Tijdverschil: 6 uur tov Ned.
Munt : Euro's
Trefwoorden

Martinique
St.-Lucia
Grenadines
The Tobaco Cays
Zeilen
Creolen
Twee puntige vulkanen
engelse en franse taal
Zandstranden
Snorkelen, duiken
Air France
Reisschema

Vliegveld op Martinique
St.-Lucia
SoufriŽre
St.-Vincent
Beguia
Tobago Cats
Palm Island
Union Island
Mayreau
St.-Vincent
Mustique
Nederlandse ambassade

Hier de adressen van de wereldomroep en de ambassade.
Klik op:
wereldomroep
En:
Nederlandse ambassade
Voor consulaat:
telefoon +596 596 633 004 Maandag t/m vrijdag 07:30 - 16:00 uurWaarom zeilen in het Caribische gebied?

Het reizen door Zuid-Amerika is steeds over land gegaan. Immers, het "bussen" is een prettige manier van reizen en geeft je mogelijkheden om in contact te komen met de plaatselijke bevolking. In het midden gedeelte van het Amerikaanse continent, links, ligt Panama. op een smalle strook. Rechts is een halve maanachtige strook van tientallen eilanden al of niet deel uitmakend van die halve maan. Het begint vanaf noord Venezuela en eindigt bij Cuba.
De Caribische Zee is een gebied waar niet alleen spaans gesproken wordt, maar ook engels. Verder zijn er locale talen zoals creools. Ook de munteenheid is divers: Euro, franse Frank, Dollar en caribische dollar. Om van Zuid-Amerika naar Florida te reizen zou je gebruik kunnen maken door of vliegend of per boot en auto en pont (!) te reizen. Vooralsnog is het gebleven bij een zeilboot. Dus ter hoogte van de eilanden Martinique, St.-Anne en Grenadines. Zo kun je al zeilend van eiland naar eiland de Caribische Zee goed bekijken.


Ligging Caribisch gebied.
Van Venezuela via Cuba naar de Verenigde Staten liggen zeer veel eilanden. Groot, klein, bewoond of onbewoond. Je hebt ongelooflijk veel tijd nodig om ze allemaal te bezoeken. De rit die ik gemaakt heb is gegaan via de volgende eilanden. Martinique, St.-Lucia, St.-Vincent, Bequia, Battowia, Mustique, Palm eiland en de Grenadines. Van hieruit weer terug naar Martinique. Maar alvorens het zover is heb je kennis gemaakt met Air France. Je loopt het risico om vanuit Amsterdam met Air France naar het vliegveld Carles de Gaule te gaan en dan met de bus, door de stad waardoor je niet altijd op tijd op het andere vliegveld aankomt. Het betekent, dat je je bagage zo lang mogelijk bij je moet houden.


Klimaat
De periode waarin het best gereisd kan worden is eigenlijk het gehele jaar, maar met een uitschieter gedurende de droge periode.(november tot juni). In november is de kans op orkanen het grootst. In het noorden van Martinique kunnen wervelstormen voorkomen.


Tip:
Geef een muisklik op een foto en hij wordt vergroot.
Om weer terug te gaan naar de andere foto's klik, links boven in de werkbalk, op het dan wel pijltje.De reis door het Caribisch gebied

Schiphol - Amsterdam
Air France vliegt vanaf Parijs naar Martinique. De naam van het vliegveld is Le Lamentin Airport. Wat meteen opvtitle is de taal die er gesproken wordt: frans. En dat terwijl we in Latijns Amerika zijn. Dan gaat het richting het zuiden naar de jachthaven van Le Marin. De trip kan beginnen. Maar voordat de trossen los gaan worden volgt uitleg over het zeilen. Dan na een uurtje zeilen kom je aan in het vissersdorpje St.-Anne. In de kleine baai kan er gesnorkeld of gewoon gezwommen worden.
Alvorens Martinique te verlaten is hier enige informatie, die eventueel van pas kan komen op de terugweg. Martinique is een overzees departement van Frankrijk. Het eiland maakt deel uit van de Bovenwindse eilanden. De hoofdstad is Fort-de-France. Andere steden zijn: Le lamentin, Le Robert en Sainte-Marie. Het landschap is veelal heuvelachtig en flinke stukken tropisch woud. Er zijn zwarte en witte zandstranden. Op het eiland bevindt zich Mont Pelee, een vulkaan met een hoogte van bijna 1400 meter.


St.-Lucia


De volgende dag wordt Martinique verlaten en wordt in ongeveer vier uur naar St.-Lucia gevaren. Het eiland is herkenbaar aan de twee vulkanen. Een baken voor de schippers van weleer. Op het meest noordelijk punt van het eiland ligt Rodney Bay.SoufrŤre
Een kort traject langs de kust van het eiland St.-Lucia. Er zijn fraaie korraalriffen, zodat je er prima kunt snorkelen. Het oude dorpje nodigt je uit om er doorheen te wandelen. Wat je opvtitle is de West-Indische architectuur. Verder kun je een jungletocht maken of naar de Sulphur Springs Vulcano gaan. In dit gebied zijn vele herinneringen aan de Engelsen. Het loont de moeite om wat rond te lopen in dit gebied. Bezoek de vulkanen en zie het zijkanaal alsmede een krater met borrelende, hete zwavelbronnen. Als je van (vulkaan) beklimmen houdt kun je naar de Petit Pitons. Als het recentelijk geregend heeft dan zou ik me wel twee keer bedenken omdat het wel erg glibberig kan zijn. De beklimming gaat tot zo'n 800 meter.


St.-Vincent
Op naar het eiland St.-Vincent dat zo'n 7 uur zeilen in beslag zal gaan nemen. Op het eiland kun je naar Walllilabow Bay. Het is een speciale plek daar de film "The Pirates of the Caribbean" hier is opgenomen. Dit eiland is vulkanisch, heeft een dichte jungle en ook hier zie je die West-Indische cultuur. Verder is er nog een botanische tuin en kun je in het stadje Kingston wat rondlopen en een bezoek brengen aan de creoolse straatmarkt.

Bequia
Na St.-Vincent duurt de zeiltocht twee en een halve uur. Je komt in Bequia aan waar je ondermeer een klein walvisstation aantreft. Hier wordt geankerd maar niet zonder kennis te hebben gemaakt met de eigenaars van de strandtentjes en reggefeestjes. Ook kun je genieten van de hagelwitte palmstranden en vanzelfsprekend de onderwaterwereld. Zowel voor duikers als voor snorkelaars.Tobago Cays
Op 4 uur zeilafstand wordt er langs vele kleine eilandjes gezeild. Onbewoond en je waant je eigenaar van zo'n eiland. Ook hier witte stranden met palmbomen. Om te snorkelen waren er niet overweged veel mogelijkheden door de straffe wind.
Na het vertrek van het eiland Tobago Cays gaat het richting Palm Island. De palmbomen zijn kunstmatig gepland. Vervolgens naar Union Island waar elke supermarkt of restaurant een gezellige plek is. Dan wordt er in korte tijd naar Mayreau gevaren; het is het kleinste eiland van de Grenadines. Hier wonen rond de 100 personen. Er wordt in vijf uur gezeild naar Mustique. Het is moeilijk te bereiken zonder motorschip. Maar het is er wel erg stil en dat is ook wat waard.


St.-Vincent
Op St.-Vincent zijn een paar Creoolse dorpjes en kun je wandelen in de tropische jungle. Er is ook een waterval. Verder kun je een bananenplantage bezoeken.
Terug naar St.-Lucia wordt er naar Marigot Bay gezeild. Nu eens niet via het water of Zodiac maar met een steiger. Hier zijn baaien, bars en restaurants. Hier vind je het echte Caribische leven. Verder vlakbij Marigot Bay is een van de grootste bananenplantage.

Martinique
Wanneer st.Lucia verlaten wordt gaat de reis terug naar Martinique. Het is nog een paar uurtje zeilen om vervolgens in Martini naar het vliegveld te gaan en verder met het vliegtuig naar Parijs om vervolgens in Amsterdam te landen.

Reageren?
Voor diegenen die meer willen weten of een reactie hebben op "Zuid Amerika" kunnen dit doen door middel van onderstaand e-adres. In verband met spam is het e-adres zonder de tekens "apestaartje" en "punt" weergegeven. Vervang de twee woorden door de twee, bekende, woorden. Het adres is: reizen-zuid-amerika[apestaartje]hotmail[punt]com


Auteursrecht
Respecteer het auteursrecht op de foto's en tekst. Vraag toestemming per e-mail als je een foto wilt gebruiken. De foto wordt dan gemaild, indien gewenst, in een betere kwaliteit dan de versie die op deze website staat.

Begin van deze pagina

De reis door het Caribisch gebiedNaar beginpagina Zuid Amerika