PanamaPanama 2011


Landinformatie

Land : Panama
Inwoners : 3,2 miljoen
Hoofdstad: Panama-stad
Inwoners : 400.000
Oppervlakte: 1,9 maal Nederland
Landschap: stranden, laagvlaktes, bergachtig, vulkanisch.
Taal : Spaans
Tijdverschil: 5 uur tov GMT.
Munt : Balboa en USA Dollar. In praktijk dollars
Trefwoorden

Panamakanaal
Sluizen
Bocas del Toro
Volcán de Chiriqui
Caraibische stranden
Grote Oceaan
Almirante
Boquete
Portobelo
Santa Catalina
David
El Valle
Parque Nacional Darién
Isla Coiba
Reisschema

Vliegveld Tocumen
Panama-stad
Panamakanaal
El Valle
Santiago
Santa Catalina
Santa Fé
David
Boquete
Volcan de Chiriqui
Almirante
Bocas del Toro
Colón
Wereldomroep
De wereldomroep op de korte golf voor ontvangst in Zuid en Midden Amerika. gedurende de zomertijd in Nederland:
00.00 - 00.30uur:15540kHz 01.00 - 01.30uur:17605kHz 02.00 - 02.30uur: 5970kHz 03.00 - 03.30uur: 6190kHz 05.00 - 05.30uur: 6190kHz 06.00 - 06.30uur: 6165kHz 07.00 - 07.30uur: 6165kHz 11.30 - 12.00uur: 6020kHz 23.00 - 23.30uur: 7605kHz
Meer weten? Klik op:
www.wereldomroep.nl/gids


Klimaat
Het klimaat is van het tropische karakter. Het betekent, dat het er het gehele jaar door warm is. Toch is er in Panama een zomer en een winter. De zomer loopt van december tot april en is tevens het droge seizoen.
Gedurende deze maanden vtitle er in Panama nauwelijks regen. Het is dan de beste tijd om Panama te bezoeken. De winter loopt van april tot december. In de winter vtitle de meeste regen.
Het regent er kortstondig in korte, hevige, tropische buien die veelal een uur duren. Omdat de luchtvochtigheid hoog is, vooral tijdens de regenbuien, is de warmte drukkend en zweet je snel.
De temperatuur ligt tussen de 21 en 35 graden Celcius.


Ligging
Panama ligt tussen de landen Colombia en Costa Rica en is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-America. Ten noorden van het land ligt de Caraibische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. Voor beide kusten ligt een groot aantal eilanden waaronder de San Blás-eilanden en de Bocas del Toro. Op het smalste punt tussen beide zeeën ligt het Panamakanaal. De kustgebieden zijn vlak maar de binnenlanden zijn bergachtig.
De Volcán de Chiriqui is het hoogste punt (3480 meter) van het land.


Weetjes
Panama kent geen zomer- of wintertijd. Er is wel een verschil met Nederland en België: afhankelijk van het tijdstip 6 a 7 uur vroeger.
Elektriciteit is in Panama 110/120 Volt. Hiervoor heb je een verloopstekker nodig.
Voor de kust van Panama richting Caribische zee liggen zo’n 360 eilandjes; voor elke dag een dus! De San Blás en de Bocas del Toro archipel. Op de eilanden kun je nog primitieve stammen tegenkomen.


Reisadvies Panama
Het ministerie van buitenlandse zaken geeft een negatief reisadvies af voor Darién en het grensgebied met Colombia. Voor de rest: geen zware crimnialiteit en kan er veilig gereisd worden. In Panama zelf wordt er wel gewaarschuwd voor forse criminaliteit in de stad Colón. En naar ik nu uit eigen ondervinding heb meegemaakt kan ik zeggen dat dat klopt. Ik wilde naar Portobelo aan de kust en je komt er door naar Colón te gaan en dan - op het busstation - over te stappen om per bus(je) naar Portobelo te gaan. Echter circa een kilometer voor het busterminal is er een opstopping en zit de zaak vast. Na korte tijd verlaat een ieder de bus en gaat zijns weegs. Ik vraag nog aan een agent waar de busterminal is. Maar............niets te zien, slechts nagenoeg lege straten. Nogmaals gevraagd maar daarop kreeg ik een raar antwoord. Plotseling rent er iemand op mij af en probeert de (kleine) rugzak van mijn schouders te trekken. Gaat het dan toch gebeuren, dacht ik nog? Maar het lukt hem niet en door van de man af te wenden en naar de grond te gaan behoud ik mijn rugzak. Dit ging wel met veel herrie en kabaal. Een flink aantal mensen staat te kijken maar doet niets. Ik zie dat de man niets doet, sta op en ren weg, luid schreeuwend, naar waar ik vandaan kwam. Ondertussen kreeg ik nog wat "tips" waar ik heen moest gaan. Ben er niet op ingegaan en heb een vrachtwagen aangehouden en gevraagd of ik mee kon met hem. Geen punt. Jorge Sanchez nogmaals bedankt. Ik realiseer me dat ik geluk heb gehad gezien wat er in mijn rugzak zat. Camera, geheugenkaart, paspoort, credidcard en bankpasjes, adressen en telefoonnummers. Ik moet er niet aan denken drie dagen voor mijn terugreis naar een ambassade te moeten zoeken, dan wel bankpasjes te laten blokkeren en geld zien te lenen. Kortom wellicht is de dader geschrokken van mijn schreeuwen en heeft hij afgezien van zijn "snelle" aktie. Het geeft je wel te denken hoe je je spullen moet verdelen.


Tip:
Geef een muisklik op een foto en hij wordt vergroot.
Om weer terug te gaan naar de andere foto's klik, links boven in de werkbalk, op het dan wel pijltje.


Vooraf aan de reis
Panama
Panama, wie gaat daar naar toe? Is daar wel wat te zien? Is het de moeite waard het land te gaan bekijken. Voor mij geen vragen die ik gesteld heb. Ik heb inmiddels zoveel Zuid-Amerikaanse landen gezien dat Panama, of er nu veel of niets te zien is, gewoon erbij hoort om een indruk te krijgen van het land.
In mijn optiek is er titleijd wat te zien. Goed, je bent sneller door het land heen, maar dat neemt niet weg dat er niets te zien is. Argentinië is nu eenmaal geen Panama. De kernpunten van het land zijn: Panamakanaal, Panama-stad, Santa Catarina, Bocas del Toro en de San Blás eilanden. Misschien moet ik hieraan toevoegen de poging tot beroving in Colón ciudad. (Zie reisadvies Panama).


Het schutten
De tocht door het Panamakanaal vraagt om een speciale toelichting. Afhankelijk van het jaargetijde zijn er in het weekend afvaarten. Of een hele dag, of een halve dag. Het is aan te bevelen te kiezen voor de volledige tour opdat je het schutten in de derde en grootste sluis meemaakt. Wanneer de tours zijn, is via het internet te achterhalen.
Overigens is het schema voor het komende jaar al bekend. Reserveren is een optie. Het is Panama Canal Tours: Pacific. Mijn ervaring is dat eigenaar van de hostel goed op de hoogte is van de diverse mogelijkheden. Vraag ook hem naar mogelijkheden en prijzen die overal anders zijn. Desalnietemin is een kanaaltocht een must.


Volledige cq halve tour
Wat je ook kunt doen is mailcontact hebben met de Nederlander Willem Pothof en Stijn van Wijk. Via hen kun je een ticket laten reserveren. Willem Pothof is van Witropa Travel, www.witropa.com en info@witropa.com. Telefoon: 00506 833211378.
Stijn van Wijk is van Shana Travel, www.shanatravel.com en stijn@shanatravel.com
Beiden, maar met name Stijn, hebben ervoor gezorgd dat er binnen een paar uur een transfer was, een hostel en ik de volgende dag de boot op kon stappen om de tour te doen tegen een schappelijke prijs.


Bezienswaardigheden in een oog opslag:
Bocas del toro, red frog beach, isla pajaro, park zapatilla, Panamakanaal en stadstour, alleen Panamakanaal gehele dag (aanbevelenswaardig!) snorkel- en dolfijnentocht, Boquete, koffietour, wandelen in nevelwoud, camboa, monkey island en tenslotte Panama-stad.


De rondreis door Panama.


Schiphol - Amsterdam
De reis naar Panama gaat non stop per KLM, nu eens niet met Iberia en via Madrid. Je kunt ook per Amerikaanse maatschappij die wat meer in de budget sfeer ligt, maar dan moet je wel je schoenen uitdoen en bij de douane je flesje water afgeven.
Ik verkies KLM.
In Panama kom je aan op het oostelijk gelegen aeropuerto internacional de Tocumen, ongeveer 25 kilometer van het centrum gelegen. Er zijn taxi's en (vele) bussen. Hierdoor is het mogelijk om (langs de kust) op het westelijk gelegen nationale vliegveld te komen. De busterminal ligt daar net iets voor. Het heet Albrook busterminal. Nagenoeg alle bussen vertrekken hier en komen hier aan. Je kunt hier tevens je buskaartje kopen in afwijking wat gebruikelijk is: aan de chauffeur betalen, liefst gepast en als je de bus verlaat!
En nu ik het toch heb over betalen: er kan gepind worden in Panama. Let wel op dat je je betaalpas meteen terug krijgt. Vergeet hem niet, in de euforie dat er geldbiljetten uit komen. Reken er niet op dat kleine steden pinautomaten hebben.


Panamakanaal gelegen tussen Panama-stad en Colon Ciudad
Panama, hét Panamakanaal. De bezienswaardigheid van Panama. Het kanaal is 81 km lang en verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan. De schepen gaan door een drietal sluizen. De Miraflores Locks en de Pedro Miguel Locks liggen nabij Panama-stad. De sluis in het noorden nabij de stad Colón zijn de Gatun Locks. Er is een halve dag excursie. Je wordt halverwege per bus teruggebracht. Ook de hele tour gaat aan het einde van de dag per bus terug. Aangezien de laatste sluis de grootste is, is een hele tour aan te raden. Het is tevens een mogelijkheid per trein van Colon naar Panama-stad te gaan. Wanneer je de berg (Cerro) Ancón lopend opgaat of je per taxi laat brengen dan heb je vanaf de top een aardig overzicht van het kanaal en aan de andere kant van de zee.Panama-stad, Casco Viejo en Panamá Viejo
Panama-stad is een stad met vele wolkenkrabbers in fraaie uitvoeringen. Het loont de moeite om naar Punta Paitilla te gaan of naar Punta Pacifica waar wolkenkrabbers worden (op)gebouwd. Je kunt er prettig wandelen in deze "kantoorwijk". Overigens langs de Panamabaai is het eveneens prettig om te wandelen. Panama Viejo dateert uit 1519 toen de Spanjaarden de stad stichtten. Het was de eerste Europese vestiging in de Pacific. Nu ligt er een weg door de ruïnes. Je kunt, na entree betaald te hebben, in eigen tempo de ruïnes bekijken. Casco Viejo is een leuke wijk met fraaie huizen en een fortificatie.El Valle
Vanuit Panama City gaat de reis naar het westen. Na ongeveer 80 km kom je in el Valle dat eigenlijk el Valle de Antón heet. Het dorpje is gebouwd in een gigantische krater van een wel zeer oude vulkaan. De erupsie was drie miljoen jaar geleden. Het is een typisch dorpje dat goed bezocht wordt in het weekend. Je kunt er wandelen, watervalletjes bekijken of zeer oude rotsbeschilderingen zien genaamd: La Piedra Pintada. Ook is er een museum, el museo de el Valle en een dierentuin (el Níspero). Kortom een uitstekende rustplaats.
Santiago
Santiago is een middelmatige stad op zo’n 250 kilometer westelijk van Panama-stad. Er is weinig reden om hier te stoppen tenzij je hier wilt overnachten of naar Santa Catalina (surf centrum) wilt gaan of naar Santa Fé. Vanuit Santiago ga je naar Soné en stap je daar over op de bus naar de Oceaan en naar Santa Fé gaat de bus direct er heen. Overigens let wel op dat er twee busstations zijn in Santiago. Eén aan de Interamericana bestemd voor bussen naar David en Panama-stad. Het andere busstation op 2 kilometer ten noorden van het eerste busstation en is gelegen aan de Calle 10 en gaat naar elke stad of dorp in de omgeving.


Soná
Na el Valle gaat de reis naar Santiago (250 km), een stadje waar het busstation het belangrijkste gebouw lijkt te zijn. Het is langs de doorgaande weg gebouwd. Als het om een doorgaande reis gaat (David, Panama-stad) moet je bij het andere busstation zijn. Dat ligt aan de interamericana op zo'n 2 kilometer afstand. Omdat ik naar Santa Catalina wilde bleek dat er geen directe buslijn was. Je moet eerst naar Soná en dan overstappen. Ook hier geldt een vroege bus nemen om er zeker van te zijn dat je die dag mee kan. Er gaat een busje naar Soná om 6.00 AM. Het lukte mij om op dezelfde dag met de bus naar Santa Catalina te kunnen gaan. Overnachten is geen probleem. Het lijkt of elk huis accomodatie en avondeten heeft.


Santa Catalina
Santa Catalina ligt aan de Grote Oceaan. Bekend om zijn surfmogelijkheden. Echt grote golven heb ik niet gezien laat staan dat er veel surfers waren. Het is ook een dorpje van niets wel met veel gekleurde huizen. Je moet ook een flink eind lopen (geen taxi's) om bij zee te gaan. Er is één supermarkt en vele restaurants voor het diner. Een enkeling (de eigenaar van de supermarkt) kan voor een onbijt zorgen.Santa Fé
Ten noorden van Santiago ligt Santa Fé op 50 kilometer. Je kunt net niet aan de kust komen. Wel is de rit naar het noorden prettig en het dorpje is echt een bergdorpje met een heuse waterval t.w. La Quebrada Bulava. Verder is er de Cascada de Bermejo en iets verder de "El Stitleo". Je kunt er zwemmem. Een gringo heeft men hier maar weinig gezien, blijkens de reacties. Dan wordt nog opgemerkt, de behoorlijk steile wegen in en rondom het dorpje. Hopelijk is de conditie tip topDavid
David ligt aan de Interamericana op zo’n 6 tot 8 uur “bussen” vanaf Panama-stad. Er zijn weinig bezienswaardigheden in deze stad met 125.000 inwoners. Er is wel een museo de historia. Wat meer opvtitle in deze stad is de overnachtingsplaats “Purpel House” (met recht echt paars) en Bambú, een leuke, grote en goede overnachtingsplaats. Vanuit David kun je naar Playa Barqueta (dé badplaats van de inwoners van David); Boquete; Volcán Barú; de grens met Costa Rica; Guadalupe en naar Almirante, dé oversteekplaats naar de Bocas del Toro.Playa Barqueta
Playa Barqueta is wel erg uitgestrekt. Er staan wat hotels en soms is het terrein afgezet: privé. Je hebt er weinig last van door de uitgestrektheid. Er is vanaf David een bus die naar de stranden gaat.Boquete
Boquete, een vriendelijk bergstadje met 5000 inwoners, is de moeite van een bezoek waard. De vulkaan heeft niet één krater maar zeven en is tevens het hoogste punt van Panama. Vanuit David is het binnen een uur te bereiken. Nabij de bushtitlee is er een informatie kantoortje waar je een plattegrond van de omgeving kunt krijgen. Na de dorpsverkenning kun je een koffieplantage bezoeken. Vanuit het dorp kun je naar de Volcán Barú (3475 meter hoogte). Deze vulkaan ligt op 14 km afstand van Boquete. Startpunt is in het dorp ten noorden van het centrum. Bij mooi en helder weer zijn zowel de Pacific kust als de Caraibische kust te zien. Ga naar de Stitleo Arriba en blijf de weg volgen (Sendero Volcán Barú). Verder kun je naar La Piedra de la India wandelen. Of naar Sendero El Pianista, dat je uiteindelijk leidt in een regenwoud.Almirante
Vanuit David kan er naar Costa Rica gereisd worden. Vanuit David waarbij je zuidelijk blijft en de andere weg - noordelijk - richting Changuinola. Voor het dorp stap je uit. Je moet wel uitstappen in Almirante. Maar maak je daar geen zorgen om. Helpers genoeg. Let wel op de vertrektijden. Meestal vroeg in de ochtend. In Almirante stopt de bus en er zijn taxi's om de laatste pak weg 3 kilometer naar de haven te overbruggen. Voor die ene dollar kun je onmogelijk gaan lopen. Voor de boot naar Bocas del Toro zijn de vertrektijden elk kwartier. Omdat er twee watertaximaatschappijen zijn ben je deelgenoot van het geruzie. De duur van de overtocht is een halfuur.


Bocas del Toro
Bocas del Toro is een provincie van Panama, gelegen in het noordwesten van het land. De hoofdstad is de gelijknamige stad: Bocas del Toro. Het is gelegen op een schiereiland in het zuiden van het eiland Colón. Bocas del Toro bestaat uit twee gedeelten, het vaste land en de eilanden. De archipel bestaat uit 6 grote eilanden en vele koraaleilandjes. De provincie heeft een kleine 90 duizend inwoners. Je kunt met een watertaxi vanaf Almirante in dertig minuten naar de andere kant. Je kunt in plaats van een bus ook per vliegtuig naar Panama-stad. Het is een toeristisch stadje. De sfeer is een beetje hippieachtig. Er zijn hotels, hostels, barretjes en restaurants. Per fiets is het land goed te doen. Even zo zeer een dag op het water vertoeven met een zeilboot. Verder zijn er mogelijkheden om te snorkelen of te scubaduiken.Colon / Portobelo
Een aantrekkelijke tocht gezien de kaart, de gebouwen en de Lonely Planet is die vanaf Colón naar Portobelo. Dat wat ik gezien heb van Colón is vervallenheid en dat van Portobelo blijft nog een verassing. Helaas wordt het afgeraden naar Colón te gaan. Je kunt er niet in alle vrijheid reizen. Maar aangezien je vanuit Panama-stad op het busstation van Colón kunt overstappen op de bus naar Portobelo heb ik het advies naast me neergelegd. Maar helaas, er was een staking voor het busstation en de bus kon niet verder. Ben lopend naar het busstation gegaan. Dat wil zeggen ik werd niet direct naar het busstaion gestuurd. Gevolg een dolende gringo in een wijk waar men gek is op allerlei artikelen en voordat ik het wist hing er iemand aan mijn minirugzak. Wist mij los te werken en ben met een vrachtwagenchauffeur meegegaan richting Panama. (Zie reisadvies Panama). Van Colón en Portobele is niet veel meer gekomen.


Darién, ten oosten van Panama Stad.
Panama-stad ligt zo'n beetje op de helft van het eiland en het zou prettig zijn wanneer je het eiland rond zou kunnen lopen c.q. kunnen reizen. Helaas gaat dat niet helemaal. Er ligt een weg en er is een reguliere busverbinding tot Pinogana in het Parque Nacional Darién. Ook kun je naar Sambú dat in het zuid/westen ligt. Vanaf daar wordt het afgeraden door te reizen naar bijvoorbeeld Colombia. Het is er wel primitief. Er is een ondoordringbaar regenwoud, maar het is niet helemaal onbewoond. Er zijn vele dorpjes waar de Chocos indianen wonen. Verder is de jungle een aantrekkelijke omgeving voor drugsmokkelaars, kidnappers, guerrilleros en Colombiaanse soldaten. Onder begeleiding van politie en of gids zou je de doorsteek kunnen doen. Controleer dan wel je reisverzekering! De andere oplossing is vanuit Panama / Colombia varen (zeilboot) en zo in het andere land aan te komen. Hiertoe zijn mogelijkheden die geduld (lees: vakantiedagen) vragen. Overigens duurt de busreis naar het oosten vijf uur. Om naar de Archipièlago de San Blás te gaan, ga je per vliegtuig. Reserveren bij een reisbureau.


Beschouwing
Mijn doel was om naar het Panamakanaal te gaan. Maar dat hadden blijkbaar meer mensen tot doel. Met wat kunst en vliegwerk heb ik op zeer korte tijd een ticket kunnen bemachtigen voor de "full tour". Je bent dan een volledige dag op een schip dat het Panamakanaal bevaart. Er is een gids aan boord en wordt zo onderhouden met informatie en koffie. Op de boot heb je goed zicht en voldoende ruimte. De reis gaat vanaf Panama-stad door het kanaal en door de drie sluizen naar het noorden: "Colón". Je kon goed zien dat men werkzaam was aan een (stuk) kanaal dan wel het verbreden van de sluizen. Nu is het zo dat er maar weinig ruimte is tussen schip en sluiswand. Binnen een paar jaar zal de nieuwe sluis voltooid zijn. Het feit dat er een Nederlands bedrijf de leiding heeft, geeft vertrouwen in de opleveringsdatum. Wat betreft de stad die oogt fris. Ruim en groot opgezet en vervoersmogelijkheden voeren de boven toon aan. Het wandelpark aan de kust (rand van de stad) is verfrissend. Ik heb er aardige mensen getroffen en kijk er met plezier op terug. Dat de mislukt gepoogde diefstal daar een onderdeel van was doet niet ter zake. In al die jaren heb ik driemaal met criminaliteit te maken gehad. Neemt niet weg dat je veel ellende daarvan ondervindt. Deze poging tot beroving mislukte en er is geen mes, pistool of wat dan ook bij te pas gekomen. Een geluk bij een ongeluk en ik hoef dit niet nog eens mee te maken.
Er zijn nationaal parken, zoals de Soberanía en is er de archipel aan de noordkust. Als je voor de gebouwen naar Panama bent gekomen dan kom je er bekaaid af. Aan de noordwest kust van het land kun je naar ondermeer de Bocas del Toro en de vulkaan Volcán Barú. De highlights heb je dan wel gehad. Een voordeel is weldat er een goede weg naar Costa Rica is. Lijkt me leuk daar binnen een jaar gebruik van te kunnen maken.


Nuttige adressen
Honorair Consulaat-Generaal Panama
Honorair Consul: Dhr. G.A. de Wolf
Calle 53, Marbella World Trade Center Building (WTC) Piso 9 Oficina #904
Telefoon: (+507)2647257


Reageren?
Voor diegenen die meer willen weten of een reactie hebben op "Zuid Amerika" kunnen dit doen door middel van onderstaand e-adres. In verband met spam is het e-adres zonder de tekens "apestaartje" en "punt" weergegeven. Vervang de twee woorden door de twee, bekende, woorden. Het adres is: reizen-zuid-amerika[apestaartje]hotmail[punt]com


Auteursrecht
Respecteer het auteursrecht op de foto's en tekst. Vraag toestemming per e-mail als je een foto wilt gebruiken. De foto wordt dan gemaild, indien gewenst, in een betere kwaliteit dan de versie die op deze website staat.

Begin van deze pagina

De reis door PanamaNaar beginpagina Zuid Amerika