República de Cuba

República de Cuba 2011
.
Landinformatie

Land : Cuba
Inwoners: 11 miljoen
Hoofdstad: Havana
Inwoners : 400.000
Oppervlakte: 4 maal Nederland
Landschap: stranden, laagvlaktes, bergen, vulkanen.
Taal : Spaans
Tijdverschil: -5 uur tov GMT.
Munt : Cubaanse Peso (Cuc).
Trefwoorden

Fidel en Raúl Castro
Cuc's en Convertible Peso's
Che Guevara
Americaanse auto's
Caribische Zee
Viazul bussen
Isla de la Juventud
Orkanen
Visum
Mojito
Rum
Paladares
Salsa
Guantánamo
Reisschema

Vliegveld Varadero
Havana
Viñales
Las Terrazas
Santa Clara
Cienfuegos
Playa Ancon
Trinidad
Camagüey
Sierra Maestra
Santiago de Cuba
Baracoa
Holguín
Schiphol
Nederlandse ambassade

Voorheen stonden hier de frequenties van de Wereldomroep op de korte golf. Maar de Wereldomroep zendt niet meer uit. De politici hebben anders beslist, zodat in deze kolom het adres van de Nederlandse ambassade komt. Adres: Avenida Zm, Ava no 2007, e/ 20 y 22, Miramar. Telefoon: +53 7 204 25 12.
De ambassadeur is de heer Ron MuijzertRepública de Cuba
Om naar Cuba (lees: República de Cuba) te gaan dien je een visum aan te vragen. Dat gaat voorspoedig, maar wat wil je: geld is geld voor de Cubanen.
Het visum aanvraagformulier is daarmee van het internet te halen. Nog even en je haalt hem kant en klaar uit een willige PC.
Maar waarom zou je naar Cuba gaan? Naar een land waar de huidige machtshebbers door de revolutie aan het bewind zijn gekomen? Veel mensen zijn van mening dat eerdaags het communistische systeem onderste boven wordt gegooid. Ik denk dat dat wel mee zal vallen en dat dit meer op basis van geleidelijkheid zal plaats vinden. Ondertussen wordt er veel Salsa gedanst, mojitas gedronken en sigaren opgestoken. Maar de alledaagse gang van zaken is het muziek maken (alleen of in een groepje) om zo de kost te verdienen.
Naast de maandelijke uitkering, die te laag is om van te leven, heeft men het volgende op gevonden: Paladars. De privé restaurants (Paladars) zijn soms goed vol (ook door de week!) en staan m.i. voor de toekomst als voorbeeld. Havana moet je gezien hebben. Een levendige stad verdeeld in 5 wijken. Havana vieja met zijn historisch centrum. Centro Havana met vele bouwstijlen. Vedado, Miramar en Playa & Marianao.Tip:
Geef een muisklik op een foto en hij wordt vergroot.
Om weer terug te gaan naar de andere foto's klik, links boven in de werkbalk, op het dan wel pijltje.Klimaat
In Cuba zijn er twee seizoenen: de natte- en de droge periode.
De natte periode duurt van mei tot en met september. De luchtvochtigheid is dan hoog. De temperatuur is rond de 28 graden.
Gedurende de periode van half augustus tot eind november kunnen er orkanen voorkomen. Ja kunnen, maar de laatste orkaan vond jaren geleden plaats. Er staat een bouwval bij de kust die als herinnering dient aan die orkaan.Ligging
Cuba ligt in de Caribische zee samen met het grote eiland Isla de la Juventud. Dat wil niet zeggen dat dat de enige eilanden zijn. Er resteren nog zo'n 4195 (!) kleinere eilanden. Kortom keuze genoeg om per boot de eilanden te bezoeken. Verder wordt Cuba in het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan en in het zuiden door de Caribische Zee. Cuba is daarmee een eiland dat volop begrensd wordt door zout water.

Vervoer per bus
De bus is voor reizigers zonder auto.
De Cubanen hebben hun eigen maatschappij: stampvol en nauwelijks plek. Er zijn 2 soorten maatschappijen te weten Astro en Viazul. Hoe denk je je bagage mee te nemen? Dat is nauwelijks mogelijk. Officieel is het zelfs verboden. Viazul geldt als de beste optie voor (buitenlandse) reizigers. Op de site van Viazul zie je de vertrektijden maar stel je daar niet veel van voor. Dat wordt vragen en nog eens vragen het liefst een dag van te voren.


Vervoer per auto
Je mag een auto hebben in Cuba. De kleur van de nummerplaat duidt aan wie de eigenaar is.
Gele nummerplaten zijn eigendom van particulieren.
Blauwe nummerplaten zijn eigendom van de staat en worden gebruikt voor het openbaar vervoer.
Rode platen beginnend met een "T" worden verhuurd aan toeristen en zijn doorgaans nieuwe modellen.
Zwarte nummerplaten voor ambassade personeel.
Groen is eigendom van het leger.
En tenslotte oranje, neen niet van Nederlanders maar van katholieke organisaties. Het land is sedert 1959 een socialistische republiek bestuurd door Fidel Castro. Tegenwoordig is de macht bij de broer van Fidel(Raúl) neergelegd. Dit vanwege de gezondheidsklachten van Fidel. Verder is het een prettig gevoel dat er weinig tot geen criminaliteit is op Cuba. Iedereen wordt in de gaten gehouden of je nu toerist bent of inwoner. Zo heeft ieder nadeel zijn voordeel.Amerikaanse auto's
Naast het vervoer met bus en per auto zijn er de Oldtimers, die als taxi gebruikt worden. Schitterend vervoer. Het zijn overwegend Amerikaanse wagens die al van voor 1955 rond rijden en rijdend gehouden worden. Maar voor hoelang nog? Als je zo'n wagen hebt, heb je er tevens een hobby bij. Per slot van rekening wil er nog wel eens iets haperen, vandaar dat sleutelen. (!)

Amerikaanse oldtimers
En weer een hobby erbij. In Cuba zijn er veel van deze oldtimers; maar is dat een straf?
Ik kan je adviseren eens een (taxi) ritje te maken. Echt leuk. Kijk er niet van op dat de rechter achterdeur vast zit(!).
Vandaar dan ook dat er er een paar in deze website heb geplaatst. Naast elkaar en "klaar voor de start". Dat gaat goed met die Amerikaanse wagens.

Nog meer wetenswaardigheden en tips
en het reisverslag over CubaMojito
Naast de salsa muziek is Cuba "wereld" beroemd om zijn longdrinks en dan speciaal: de Mojito. Hemmingway had dat snel door en de Cubanen en de toeristen niet veel later ook. Het werd tenslotte het nationale drankje van Cuba: de Mojito. Recept: neem een longdrinkglas, vul deze met rum, verse munt, ijs, halve limoen en (riet) suiker. Proost!


Ziektekostenverzekering
Een ziektekostenverzekering is noodzakelijk en ook een verzekering die je kan repatriëren naar Nederland / België. Ik vermeld dit daar lange tijd terug dit voor rekening van Cuba was. Het was in de tijd dat afgestudeerde artsen buiten Cuba werkzaam waren. Dat was dus vroeger wel anders met die fantastische Cubaanse medische gezondheidszorg. (Zie ook hieronder bij de Cuba-verklaring).


Voltage
Op Cuba wordt het electra geleverd in 110 Volt en 220 Volt. Veelal is er in een (hotel)kamer een stopcontact met 220 Volt. Neem wel een wereldstekker mee.


Cuba-verklaring
Vanaf mei 2010 dien je een zogenoemde Cuba-verklaring te kunnen overleggen. Neem contact op met de verzekerings maatschappij waar je je (reis)verzekering hebt afgesloten. Het gaat hier wel om een geldige reis- en ongevallenverzekering.


Reisadvies Cuba
Het ministerie van buitenlandse zaken adviseert inzake de veiligheid voor de toeristen. Raadpleeg hun berichten alhoewel de algehele veiligheid op hetzelfde niveau ligt als dat van Nederland.


Visum
België heeft eveneens een visum voor Cuba nodig. Voor Nederlanders is dit zelf te doen. Of het is te realiseren in Amsterdam.
Het adres: Visumburo, Veemarkt 230, 1019 DG Amsterdam. 0900 - 6655440. Het visum is ook per post af te handelen.


Tip:
Geef een muisklik op een foto en hij wordt vergroot.
Om weer terug te gaan naar de andere foto's klik, links boven in de werkbalk, op het dan wel pijltje.
De reis door Cuba
Vliegveld Varadero
Juan Gualberto Gomez International Airport ligt 20 km van het centrum. Met Arkefly de oceaan over gevlogen. Volgens de maatschappij was er meer beenruimte, maar de stoel was doorgezakt. Zo creeer je ruimte. Vervolgens naar Havana. Het feest kon beginnen. Vele koloniale huizen, pleinen, alsmede een respectabel aantal terrassen. Op straat wordt verkoeling gezocht. Er is zeer veel Caribische muziek. Ga je een restaurant in dan is nog voor de eerste gang een groepje gekomen om gedurende de gehele matitleijd te spelen. Maar ga alvorens te eten over de Malecon wandelen. Een fraaie boulevard waar de huizen gerestaureerd worden en er zo voor zorgen dat Havana over een paar jaar een andere stad zal zijn. Schitterend! Schitterend zijn eveneens de Amerikaanse wagens, die al van vóór 1955 rondrijden en nu als taxi gebruikt worden. Als je zo'n wagen hebt, heb je er tevens een hobby bij(!).


Viñales
Viñales ligt aan de westkant van het eiland. De vallei van Viñales is een fraai natuurgebied. Het gebied bestaat uit kalksteen met een netwerk van ondergrondse rivieren. Hier kan de Cavernas de Santo Thomas, een van de grootste ondergrondse grottenstelsels ter wereld, bezocht worden.
De groene vallei is goed te bewandelen. Je komt langs mogotes, steile bergen die rechtstreeks uit het landschap omhoog rijzen. Ook tref je tabaksplantages aan. De tabaksbladeren hebben een ongekende kwaliteit. Op de boerderij wordt het land nog met ossen bewerkt.


Las Terrazas
Las Terrazas is een biologisch reservaat. Ook hier een prima wandelplek of om paard te rijden. Je kunt ook in de rivier Rio San Juan verkoeling zoeken. Overigens het is mogelijk om in de genoemde rivier onder een waterval te gaan staan. Het zijn geen grote, wilde watervallen maar je kan er je haar wassen. Dit alles is misschien niet zo spannend vandaar dat ik adviseer om het mausoleum van Che Guevara te bezoeken. Het bevindt zich in Santa Clara. Wat je daar ook kunt vinden is de tren blindado, de gepanserde trein, die de rebellen van Fidel buit hadden gemaakt op de aanhangers van dictator Batista.


Santa Clara
Over een brede vierbaansweg gaat het richting Santa Clara. Er is een mausoleum ter ere van Che Guevara: "Hasta la victoria, siempre!". Hij ligt hier begraven. Wie ben ik om het graf van Che te negeren? Het was immers een vrijheidsstrijder! Ook de beroemde tren blindado, een gepanserde trein vol explosieven moest eraan geloven en vloog met bewakers van de wettige dictator de lucht in. De trein kwam zodoende in handen van Che en zijn volgers.


Trinidad en Cienfuegos
Trinidad is een havenstad. Zowel de stad als de haven zijn fraai gerestaureerd. Rondom het centrun van de stad zijn de huizen kleurrijk opgeknapt. Heb je nu in de gaten waarom de terrassen zo vol zijn? Spaanse invloeden zijn hier goed te zien. Ook hier is een boulevard (Malacon) waar je de baai rond kan lopen. In ieder geval is Trinidad een plek om er te zijn. Dat de stad nabij het water ligt heeft een heerlijk voordeel. Je stapt uit het hotel en kan zo te water gaan als je tenminste kunt zwemmen of snorkelen. Anders wordt het per catamaran naar Playa Ancón.

Camagüey
Na het stadsgevoel te hebben overwonnen gaat het landinwaard, door de Valle de los Ingenios. Het is een vallei met suikermolens. Ooit Cuba's meest belangrijke suikerproduktiegebied. In het gebied staat een 45 meter hoge uitkijktoren om de slaven in de gaten te houden. Het is de Torre Manaca-Iznaga. Op hetzelfde plantage is er ook een plantagehuis. Hiervan waren er vele in het verleden.


Sierra Maestra
Via Bayamo, een rustig dorpje, gaat het naar Sierra Maestra. Hier kom je telkens het woord "Granma" tegen. De provincienaam en het jacht waarmee Fidel Castro zijn verovering begon. In Sierra Maestra is een bescheiden waterval. Nabij Santiago de Cuba is een grote bedevaartplaats, die genoemd wordt "el cobre", omdat nabij de bedevaartsplaats koper gewonnen wordt.
Van een andere orde is de Guantánamo basis. In de zuidelijke punt van het eiland hebben de Amerikanen de basis Guantánamo. De Cubanen hebben hun Moncada-basis in de stad. Wat de Cubanen ook hebben is het oudste huis van het land, de naam is Casa de Velázquez. Wandel nogmaals door de stad en bezoek Parque Céspedes.Baracoa
In Baracoa kun je niet alleen op het strand liggen, maar ook een tafelberg beklimmen; de tafelberg (el Yunque) van Baracoa lijkt misschien wel (bijzonder) lastig maar, dat vtitle reuze mee en zeker als het niet regent danwel kort geleden heeft geregend. Het gebouw op de foto is bewust niet gerestaureerd door de Cubaanse regering, omdat het volgens diezelfde Cubaanse overheid een herinnering moest blijven aan de laatste orkaan die jaren geleden over Cuba heeft geraasd.
Onder op de meest linker foto staat een persoon met een (te) donker gezicht. Als je erg goed kijkt herken je Columbus. Het is m.i. niet nodig om te vertellen wie Christobal Colon is.Dit is Columbus, die in de Spaanstalige landen Christobal Colon genoemd wordt. Respect voor de man die met nietige schepen de Oceaan meerdere malen is over gestoken.


Reageren?
Voor diegenen die meer willen weten of een reactie hebben op "Zuid Amerika" kunnen dit doen door middel van onderstaand e-adres. In verband met spam is het e-adres zonder de tekens "apestaartje" en "punt" weergegeven. Vervang de twee woorden door de twee, bekende, woorden. Het adres is: reizen-zuid-amerika[apestaartje]hotmail[punt]comAuteursrecht
Respecteer het auteursrecht op de foto's en tekst. Vraag toestemming per e-mail als je een foto wilt gebruiken. De foto wordt dan gemaild, indien gewenst, in een betere kwaliteit dan de versie die op deze website staat.Leestip:
Edwin Koopman. Cuba / De ritselaars van Havana. Uitgever: Podium.


Tijdschrift: National Geographic "Cuba") (nederlandse uitvoering) uitgave van november 2012Begin van deze pagina

De reis door Cuba

Naar beginpagina Zuid Amerika