Suriname


Suriname  
2010


Landinformatie
Land : Suriname.
Inwoners : 476.000.
Hoofdstad: Paramaribo.
Inwoners : 200.000.
Oppervlakte:4 x Nederland.
Landschap: Moerasgebied, savanna, rivieren, Amazonegebied.
Taal : Surinaams, Javaans, Sarnami Hindoestani, Chinees, Nederlands.
Tijdverschil:-4 uur tov GMT.
Munt : Surinaamse dollar(SRD).
1 dollar = 0,850 SRD.
1 euro = 3,7 SRD.
Trefwoorden
Vallen
Paramaribo
Boslandcreoolse cultuur
Hangmatten
Zeeschildpadden
Jungle
Tropisch klimaat
Taki Taki
Vele talen
Fort Zeelandia
25 november 1975
Stoelmanseiland
Klamboe
Regenwoud
Marroncultuur
Witagron
Raleigh boys
Reisschema
Vliegveld Zanderij
Paramaribo
Domburg
Jodensavanna
Paramaribo
Marowijne rivier
Tapanahonyrivier
Drietabbetje
Tjon Tjon
Loka Loka
Apatou
Matapica
Raleighvallen
Voltzberg
Moedervallen
Foengoe eiland
Paramaribo
Wereldomroep
De wereldomroep op de korte golf voor ontvangst in Zuid en Midden Amerika gedurende de zomertijd in Nederland:
00.00 - 00.30uur:15540kHz 01.00 - 01.30uur:17605kHz 02.00 - 02.30uur: 5970kHz 03.00 - 03.30uur: 6190kHz 05.00 - 05.30uur: 6190kHz 06.00 - 06.30uur: 6165kHz 07.00 - 07.30uur: 6165kHz 11.30 - 12.00uur: 6020kHz 23.00 - 23.30uur: 7605kHz

Meer weten? Klik op:
www.wereldomroep.nl/gids


Suriname
Na bijna alle landen van Zuid Amerika te hebben gezien is Suriname, maar eigenlijk ook Brazilie met de regenwouden, een "ander" land. Dat omschreef ik al eens eerder, maar dat is voor Suriname (en wellicht ook voor de twee Guyana's) echt van toepassing. Nu eens geen duizenden kilometers pampa, een goede infrastructuur, geen zoutmeren en geen bergen. Wel regenwouden, transport over de rivieren en Caribische tafarelen. Het is daarmee "anders". Dus, naar de opvatting van de auteur, een reden om het land te bekijken. Er is overigens nog een reden om het land te bezoeken: het is een kolonie van Nederland geweest. Hoe is die invloed nu? Hoe drukt Nederland zijn stempel op het Suriname van deze tijd en zijn zij afhankelijk van Nederland?
Bekijk onderstaand de foto's en lees de tekst. Had je dat verwacht?


Klimaat
Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat met een kort regenseizoen (december tot februari) en een grote regentijd (mei tot september). Er viel veel regen en een voordeel is dat het korte buien zijn de zogenoemde sibibusi. De temperatuur schommelt tussen de 24 en 36 graden celcius. Gedurende de regentijd is de gemiddelde temperatuur rond de 28 graden, terwijl die tijdens de droge tijd oploopt tot 32 graden. In de morgen loopt de temperatuur geleidelijk op van 24 naar 34 graden.


Suriname gelegen in Zuid Amerika.
Suriname is een republiek aan de noord oost kant van Zuid Amerika. Het land grenst in het oosten aan Frans-Guyana en in het westen aan Guyana, het voormalige Brits-Guyana. In het zuiden grenst het aan Brazilie. In het noorden ligt Suriname aan de Atlantische Oceaan. De kustlijn is 390 kilometer. Zoals wel meer voorkomt in Zuid Amerikaanse landen kennen deze landen onderlinge grensgeschillen.


Malaria en ander ongemak
Eén voordeel van hooggebergte is dat er geen muggen zijn die verantwoordelijk zijn voor onder andere malaria. Ze komen er doodgewoon niet voor. Maar onderschat malaria niet. De GGd kan je hierover goed informeren en geeft je met een ruime marge veiligheid. Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam binnendringen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever, daarna in de rode bloedcellen. Daarbij treden ziekteverschijnselen op zoals koude rillingen, gevolgd door koorts. Doorgaans worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel. Er bestaat helaas geen vaccin tegen malaria. Gebruik antimuggenmaatregelen (klamboe, Deet) en/of door malariapillen te slikken.

Er zijn verschillende vormen van malaria!
Malaria falciparum (oude naam: tropica) is de meest gevaarlijke vorm van malaria. Dodelijk bij geen behandeling. Malaria tertiana is een milde vorm van malaria. Koortspieken om de 48 uur. Malaria quartana vertoont geen verschil met malaria tertiana. De koortspieken zijn nu om de 72 uur.

Wat gebeurt er als je door een malariaparasiet geďnfecteerd bent?
Infectering komt door een beet van een malariamug. De parasiet nestelt zich binnen een half uur in de lever. Er is een snelle vermenigvuldiging. Sommige parasieten blijven in de lever achter en kunnen soms jaren later nog malaria veroorzaken. Na een week komen de parasieten vanuit de lever in de bloedbaan terecht en infecteren de rode bloedcellen waar de vermenigvuldiging doorgaat. Na ongeveer 2 ŕ 3 dagen barst de rode bloedcel open en de vrijgekomen parasieten infecteren weer andere rode bloedcellen. Deze cyclus herhatitle zich, waardoor het aantal parasieten toeneemt. Het openbarsten van de rode bloedcellen gaat gepaard met koorts en koude rillingen.

Hoe kun je malaria voorkomen?
Je kunt malaria voorkomen door je te beschermen tegen muggenbeten, door het gebruik van antimalariamiddelen en door zo snel mogelijk naar een (huis)arts te gaan als je denkt dat je symptomen van malaria hebt. De malariamug is vanaf zonsondergang tot zonsopgang actief. In deze periode kunt je de volgende maatregelen nemen. Draag bedekkende kleding en smeer de onbedekte huid in met muggenolie of DEET. Zorg ervoor dat je in een muggenvrije kamer slaapt of onder een goedsluitende geďmpregneerde klamboe en gebruik indien mogelijk een ventilator of de airconditioning.(http://www.gezondopreis.nl).

Malariatabletten
Er zijn verschillende malariatabletten (Lariam, Paludrine, Malarone). Neem contact op met Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). De LCR houdt onder andere rekening met de verblijfsduur, de resistentie van de parasiet en de mogelijke bijwerkingen van malariatabletten. De dosering van de malariatabletten kan verschillen. Van 2x of 1x daags 1 tablet tot 1 tablet per week.
Slik de malariatabletten zoals voorgeschreven. Als je Manarone slikt, neem deze dan in met melk of tijdens een vette maaltijd. Je hebt dan de minste kans op vervelende bijwerkingen. Met alleen water innemen kan forse maag/buikklachten geven, zoals ik heb mogen ervaren.

Eigen (malaria) ervaring
In de periode dat ik in Venezuela was (november 2008) heb ik geen last ondervonden van muggen. Geen pillen wel een keer DEET 50 gebruikt. Volgens inwoners zou er geen malaria zijn.
In Suriname heb ik in het geheel geen ongemak van de muggen gehad noch in de nacht noch overdag. Ook hier werd gezegd dat er geen Malaria was en muggen die er wel zijn veroorzaken geen malaria. Ik heb geen enkele mug in mijn klamboe gehad. Veiligheidshalve zou ik toch maar DEET 50 gebruiken.

Paspoort
Hoewel er voor geheel zuid- en midden Amerika geen visum vereist is voor Nederlanders, is dat wel het geval voor Suriname. Een dergelijk visum is op te halen in Amsterdam bij het visumbureau aan de Veemarkt 230 (telefoon: 020-4657502). Ook kun je - in Amsterdam - naar het Consulaat gaan. Adres: Consulaat van de Republiek Suriname. De Cuserstraat 11, 1081 CK Amsterdam (020-6426137). De Ambassade is in Den Haag. Adres: Alexander Gogelweg 2. Je kunt op je visum wachten, anders een gefrankeerde (aangetekende) enveloppe afgeven zodat je niet nog eens een keer naar de Ambassade hoeft te gaan. Je kunt het ook zelf doen maar raadpleeg dan wel de procedure. Deze staat beschreven op de webpagina van het consulaat en de ambassade. Let er wel op dat het (Nederlandse) paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn en er nog twee blanco pagina's zijn in je paspoort.

De buren.
De buren van Suriname zijn Brazilië, Frans Guyana en Guyana. Frans Guyana is volkomen Frans(!). Je ziet er de euro als betaalmiddel en de taal is Frans. Auto's hebben een Frans nummerbord. Het is mogelijk om per (zeil) boot naar een eilandengroep te gaan. Een van de eilanden van de eilandengroep is het Duivelseiland. Daar was ooit de gevangenis waar Papillon ondermeer gevangen heeft gezeten. Dit eiland is tegenwoordig afgesloten en zul je het moeten doen met de twee overige eilanden: île St.Joseph en île Royale. Opgemerkt wordt wel dat de toenmalige gevangenis tegenwoordig een natuurmonument is.
In het andere (Brits) Guyana is er het regenwoud en flinke watervallen. Wegen zijn er nauwelijks. Verder heeft het niet zo'n geweldige naam op het gebied van gastvrijheid. Er is daar wat criminaliteit.


Tip:
Geef een muisklik op een foto en hij wordt vergroot.
Om weer terug te gaan naar de andere foto's klik, links boven in de werkbalk, op het dan wel pijltje.Nog wat wetenswaardigheden

Landschap
Het noorden van Suriname wordt gekenmerkt door de kust met mangrovebossen en moerassen. Ten zuiden van de kustwitte zandvlakten: de savanna/savanne. Ten zuiden van deze vlakte ligt de heuvelvlakte met een tropisch regenwoud die nagenoeg geheel Suriname bedekt.


Diverse culturen
De mengelmoes die er in Suriname bestaat laat dat overduidelijk zien. Hoe? Een moskee pal naast een synagoge. Waar zie je dat? Dat geldt eveneens voor feestdagen, die verdeeld zijn onder de verschillende godsdiensten.


De palmentuin.
De voormalige achtertuin van het presidentieel paleis staat vol met koningspalmen en die in de 20ste eeuw is opengesteld voor het publiek. Misschien kun je zelfs in het presidentiële gebouw. Mocht je geen toegang hebben gekregen dan zul je het moeten doen met deze foto's.


Fort Zeelandia.
Een voormalig Nederlands fort aan de linker oever van de Surinamerivier waar de eerste kolonisten voet aan wal zetten. Het is ook de plek waar de decembermoorden (8-12-1982) zijn gepleegd. Tegenwoordig is het een museum.


Centrale markt.
De Centrale Markt is de grootste overdekte markt van het Caraibďsch gebied. Op deze chaotische markt vind je vele kraampjes waar verschillende producten te koop worden aangeboden.


De waterkant.
Deze plek - in Paramaribo - is een stukje kade op de hoek van het onafhankelijksplein en is het trefpunt van de bevolking. Heeft een fraai uitzicht op de rivier, zeker met de schaduw van de amandelboom. Verder zijn er kraampjes voor een hapje of een drankje. Of voor beide.

De reis door Suriname

Vooraf aan de reis
In aansluiting op de reeds eerder bezochte landen wilde ik nu naar Suriname. Per slot van rekening maakt Suriname ook deel uit van Zuid Amerika. Ik wilde alle drie de Guyana's bezoeken. Met name de vraag "wat zijn de verschillen tussen de drie landen" wilde ik beantwoord zien. Eerst naar Frans Guyana gaan en te reizen langs de kust naar Regina vlak bij de grens met Brazilië. Vervolgens terug in westelijke richting weer naar Suriname maar dan wel met een uitstapje naar Cayenne, Kourou met zijn raketlanceerbasis en îles du Salut met het bekende Duivelseiland, een voormalige strafkolonie waar onder andere Henri Charičrre (Papillon) gevangen heeft gezeten. Dan de grens met Suriname oversteken (Albina) en de kust volgen tot aan Nieuw Nickerie. Dan de grens (lees: rivier) over. Vanaf de kust is het mogelijk trips te maken naar de regenwouden; bijvoorbeeld naar Drietabbetje, de Julianatop, de Raleighvallen en de Voltzberg. Tenslotte dus de rivier over bij Nieuw Nickerie en dan naar Georgetown en vandaar naar de Kaieteur watervallen. Helaas is dat deze keer niet gelukt. Voor het vervoer ben je grotendeels afhankelijk van excursies met gidsen en van transport ter plekke. Dit soort zaken moet in Suriname geregeld worden (in Nederland is dat mij niet gelukt) maar door het lage aanbod is het niet ondenkbaar dat je dagen zou moeten wachten om mee te gaan. Ook zijn er keren dat je met derden moet reizen om de reis (financieel) aantrekkelijk te houden voor de chauffeurs/bootsmannen.
De reis is beperkter geworden. Alleen Suriname. Dat is geen straf. Er is veel te zien als je van regenwouden houdt. Wellicht komt er nog eens een mogelijkheid om de drie Guyana's tegelijk te bezoeken. Hoe ik Suriname heb beleefd is onderstaand te zien en te lezen. Veel leesplezier.

Luchthaven Schiphol en Zanderij

Met Surinam Airlines (en de KLM) kun je vanaf Schiphol naar Suriname vliegen. Over het algemeen vlieg je overdag naar Suriname en de terugvlucht is in de avond. Je landt op vliegveld Pengel Airport beter bekend als vliegveld Zanderij. Het vliegveld ligt op een uur rijden ten zuidelijk van Paramaribo. Je passeert de plaatsjes: Lelydorp, Onverwacht (met zijn treinenkerkhof) en tenslotte Zanderij.
Paramaribo door de week
Auto's worden her en der geparkeerd. Geen parkeermeter, laat staan een parkeerwacht te zien en iedereen raakt met enig beleid zijn auto kwijt. Er zijn maar weinig bussen of lopende mensen. Tien minuten lopen is best een flinke afstand voor de Surinamer.Paramaribo op zondag
Nagenoeg geen auto te zien op zondag in Paramaribo zodat je "lege" straten kunt fotograferen.Dierentuin (Zoo)
Er is ook een dierentuin in Paramaribo. Een leuke dagtrip in een nette Zoo. De dierentuin is zeven dagen van de week geopend inclusief feestdagen. De openingstijden zijn van 9.00 uur tot 18.00 uur. Adres: Sawarinotenlaan, Cultuurtuin. Van de Palmentuin tot de Zoo is ongeveer 3 kilometer.Domburg
Ten zuiden (en ook een beetje ten oosten en noordoosten van Paramaribo liggen Nieuw Amsterdam, Domburg, Lelydorp, Boxel, Alkmaar en Mariënburg. Je kunt er per auto maar ook per korjaal (grote kano's) komen. Het is zelfs mogelijk om per fiets te gaan. Een mooie rit langs de vele voormalige plantages en het voetbalstadium van Clerence Seedorf behoort tot de mogelijkheden. Bekend is ook de Jodensavanne.
Naar Drietabbetje in de jungle.
Per vliegtuig (50 minuten) ga je naar het zuiden; een plek in de Jungle: Drietabbetje, en van daaruit met een korjaal naar het noorden: de Marowijne rivier afzakkend nadat kennis is gemaakt met de stammen Aucaanse en Paramaccaanse.
Dan aankomend in Tjon Tjon kun je watervallen bekijken. Per korjaal gaat het naar Stoelmanseiland in de Marowijne rivier. Hier wonen nog medicijnmannen. Vervolgens gaat het naar Loka Loka. Dan gaat het naar Apatou (Frans Guyana). Hier is de voertaal Frans en rijden de auto's met een Frans kenteken. De woningen en de infrastructuur lijken achter op die van Suriname.
Vanuit Albina kun je per busje naar Paramaribo rijden. Wat een verschil zo ben je in het regenwoud en zo over de weg naar Paramaribo. Paramaribo is de eindbestemming.


Matapica / Fort Nieuw Amsterdam
In Matapica (dood prikken) is (eveneens) te zien hoe de schildpadden hun eieren op het strand begraven. Van de 1000 geboren schildpadden overleeft er slechts één. Het gebeurt 's nachts en flitsen is voor de dieren iets te veel van het goede vandaar dat ik geen foto's heb. Waar ik wel foto's van heb is van het fort Nieuw Amsterdam. Naast het fort zijn er nog een paar plantages die de moeite waard zijn om te bekijken zoals de plantage Frederiksdorp en de plantage Johan & Margaretha). Naast deze zaken is er een Javaans feest (Djaran Képang (paardendans) optreden) dat in tegenstelling tot de Javanen niet in trance is gevolgd.
Regenwoud met Raleighvallen en Voltzberg
Het vertrek uit Paramaribo is per busje en gaat naar de Raleighvallen en de Voltzberg, een rots in de jungle die 240 meter hoog is. De top is lopend haalbaar mits die niet spekglad is door de regen. Overigens de weg loopt van Paramaribo tot Witagron (6 uur) en de weg wordt vervolgd per korjaal (3 uur) over de rivier. De (water)vallen zijn nu binnen handbereik.Paramaribo Terug van de Raleighvallen kom je weer in Paramaribo. Om weer op het vliegveld te komen kan dat per (hotel) busje naar Zanderij. Met Surinam of KLM gaat het terug naar Amsterdam.


Nabeschouwing
Suriname. Ik heb van Zuid Amerika een beeld met lange wegen, zoutmeren, vulkanen, uitgestrektheid en dat bevtitle me uitstekend, daar ben ik graag. Suriname is voor bijna 90 procent regenwoud en is daarmee wel iets anders dan de (gort droge) pampa. Ik heb wel de bussen en lang reizen gemist waar echter wel tegenover staat dat het reizen nu "boten" was. Hét vervoersmiddel door de regenwouden. En best leuk. Ook het logeren bij de inlanders is apart en onderhoudend. Het eten was geweldig. Logisch zou ik zeggen met zoveel culturen moet er wel iets goeds uit de pan komen. Het contact met de inwoners heeft bij mij indruk gemaakt. Hard werkend, in een zeker tempo maar met plezier en trots op hetgeen zij tot nu toe hebben opgebouwd in Suriname. Terecht dat zij daar trots op zijn. Dat het in de korte droge periode behoorlijk geregend heeft zal ik maar vergeten. Dat vindt overal plaats en blijkbaar ook in Suriname. Hoe internationaal.
Dus.....ik wil die andere Guyanas toch al zien en daarnaast zijn er in Suriname nog andere bezienswaardigheden zoals de Blanche Marie (watervallen), Apoera, de Brownsberg en een korjatitleocht op het Brokopondo meer. Vast en zeker volgend jaar weer Suriname!


Leestips
Hoe duur was de suiker?
Van: Cynthia Mc Leod.

De stille plantage
Van: Albert Helman.


Reageren?
Voor diegenen die meer willen weten of een reactie hebben op "Zuid Amerika" kunnen dit doen door middel van onderstaand e-adres. In verband met spam is het e-adres zonder de tekens "apestaartje" en "punt" weergegeven. Vervang de twee woorden door de twee, bekende, tekens. Het adres is: reizen-zuid-amerika[apestaartje]hotmail[punt]com


Auteursrecht
Respecteer het auteursrecht op de foto's. Vraag toestemming per e-mail als je een foto wilt gebruiken. De foto wordt dan gemaild, indien gewenst, in een betere kwaliteit dan de versie die op deze website staat.

Begin van deze pagina

Begin van de reis door SurinameNaar beginpagina Zuid Amerika